Ministrul Apărării român se întâlnește cu omologul german, înaintea summitului NATO de săptămâna viitoare. Tema: securitatea în regiunea Mării Negre

Ministrul Apărării Naționale, Mihai Fior, se întâlnește, la Berlin, cu omologul german, Ursula von der Leyen. Vizita are loc la invitația ministrului Apărării din Germania și vine în contextul unui summit NATO tensionat. Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a criticat politica Angelei Merkel privind sumele cheltuite pentru apărare. În acest moment, Germania cheltuie puțin peste 1% din Produsul Intern Brut și a anunțat că nu va trece până în 2024, pragul de 2% asumat de toate statele NATO la Summitul din 2014, care a avut loc în Țara Galilor, imediat după anexare ileagală a Crimmei de către Rusia. 

Potrivit unui comunicat emis de MApN, Mihai Fifor va fi însoțit de șeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, și de o delegație formată din șefi de structuri centrale, ofițeri și comandanți de unități din cadrul Ministerului Apărării Naționale.

”Discuţiile cu partea germană se vor axa cu precădere pe aspecte privind situaţia de securitate din regiunea Mării Negre, perspectivele de dezvoltare a relaţiilor bilaterale în domeniul apărării, inclusiv pe palierul tehnico-militar. Vor fi evidenţiate proiectele de cooperare dezvoltate de Uniunea Europeană, cu accent pe aprofundarea colaborării între statele europene pe linia apărării”, se mai arată în comunicatul citat.

Bucureștiul își dorește obținerea unui acord la summitul NATO pentru înființarea unui comandament NATO în România, cu rol în coordonarea trupelor din regiune în eventualitatea unei situații de criză. 

 

Lasă un răspuns