2018 | România, la intersecția marilor interese. OPINIE

Nu ne așteaptă un an ușor. Multe dintre valorile și lucrurile pe care le consideram de neclintit ar putea să capete noi valențe. România este bine ancorată în NATO și Uniunea Europeană, dar cum ar trebui să acționăm când și aceste organizații vor trece prin momente dificile, care vor pune sub semnul întrebării valori fundamentale: unitatea și prosperitatea. România, la intersecția marilor interese…

Agitație mondială

La cum s-a încheiat anul 2017, putem spune că mișcările extremiste vor rămâne o voce stridentă pe scena internațională, dar mai ales pe cea europeană.

NATO va trebui să facă față mofturilor unor membrii care dau semne că vor să iasă din tipare, să schimbe regulile jocului. Statele Unite ale Americii, națiunea cu cea mai mare contribuție financiară în cadrul Alianței Nord-Atlantice, vor continua să preseze țările care nu alocă două procente din Produsul Intern Brut pentru Apărare. Donald Trump a arătat cu degetul spre Germania și a amenințat cu retragerea soldaților americani din operațiunile europene.

Presedintele Donald Trump si Secretarul general NATO Jens Stolenberg , 12 aprilie 2017

China se va implica mult mai activ în afacerile europene, dar și în Orientul Mijlociu. Specialiștii în economie spun că va prelua rolul de lider mondial. 

În Rusia vor avea loc alegeri prezidențiale – martie 2018 . Toate sondajele îl dau câștigător pe Vladimir Putin, nu că ar putea exista o opoziție consistentă. Moscova ar putea pregăti alte ”surprize” în această perioadă.

Republica Moldova se străduiește să facă pași spre Occident, dar blocajele se țin lanț. Corupția joacă un rol important în toate momentele de regres. 

Orientul Mijlociu intră din nou într-o perioadă extrem de tensionată. Alungarea ISIS din Siria și Irak a fost considerată un succes, dar acum vor apărea luptele dintre diferitele facțiuni religioase și etnice.

Iranul intră într-o perioadă de instabilitate, prin organizarea celor mai mari proteste antiguvernamentale din ultimii 10 ani. În 2018, Statele Unite ar putea deschide din nou subiectul Acordului Nuclear încheiat cu Iranul . Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunțat că ar putea retrage SUA din acest acord în orice moment. 

Proteste in cele mai mari orase din Iran

Relațiile dintre Israel și Autoritatea Palestiniană sunt în impas după decizia SUA de a recunoaște Ierusalimul ca fiind capitala de drept a statului Israel. Lumea Arabă nu recunoaște această decizie. Adunarea Generală a Organizației Naționilor Unite (ONU) a votat împotriva deciziei Casei Albe de a muta ambasada americană la Ierusalim. În acest context, luptele de stradă și mișcările organizațiilor teroriste s-ar putea intensifica, cu efecte și în alte părți ale lumii. 

România va rămâne angajată în războiul din Afganistan. Statele Unite au o nouă strategie pentru a câștiga acest conflict interminabil. Talibanii, inamicul oficial în acest război, au din ce în ce mai multe zone de influență. Funcționarii corupți de la Kabul vor îngreuna, și în 2018, eforturile NATO de a crea un stat modern și o armată eficientă. 

România și NATO

Între 11 și 12 iulie, la Bruxelles, se va desfășura un nou summit NATO. Nu știm multe despre agenda liderilor și e prea devreme să putem opina despre posibilele decizii. Ce știm sigur este că vor fi din nou discuții despre bani, bugete și dotarea cu echipamente noi. Este tema preferată a președintelui american Donald Trump. La începutul lunii decembrie, liderul de la Casa Albă s-a adresat suporterilor din Pensacola Bay Center. Una dintre teme a fost legată de NATO, apărare colectivă și bugete. Nu au fost cuvinte prietenoase: 

” I don’t disrespect NATO. I think NATO is wonderful. But you know what? We’re paying for 80$ of NATO – could be higher. They say 72{9eeaab45891d66ac1596fa4f47854da602f20d436b51200b35da90fecc6de246}. So, we’re paying for 80{9eeaab45891d66ac1596fa4f47854da602f20d436b51200b35da90fecc6de246} of NATO. Now I can only tell you one thing – it helps them a hell of a lot more than it helps us; okay? And they should pay. Germany is paying 1{9eeaab45891d66ac1596fa4f47854da602f20d436b51200b35da90fecc6de246}. We’re paying 4{9eeaab45891d66ac1596fa4f47854da602f20d436b51200b35da90fecc6de246}.Explain that one to me; right? (APPLAUSE) And Germany has unsustainable cash flow. I read a report – their cash flow is unsustainable. So, I said to Angela – I said Angela, send a little of that cash flow our way. And she said, but Donald, because we’re protecting them – we have 40,000 soldiers in Germany. Nobody even knows that. I said, Angela, let us have some. She said, Donald, the German people wouldn’t be happy with that. I said, you know what, the American people aren’t happy with the way we have it now; right? ” , a spus președintele american mulțimii. 

România și-a îndeplinit angajamentul de 2{9eeaab45891d66ac1596fa4f47854da602f20d436b51200b35da90fecc6de246}. Tocmai de aceea, este posibil ca la summitul NATO de la Bruxelles să ridicăm pretenții. Ne interesează securitatea la Marea Neagră, un subiect ocolit la summitul de la Varșovia din 2016. Reprezentanții României au cerut o prezență mai importantă din partea NATO în regiune și chiar în apele Mării Negre. Aici este încă nevoie de o negociere strânsă cu Turcia, țară care a decis să cumpere din Rusia sistemele de rachete S 400, a căror livrarea a fost programată pentru luna martie a anului 2020. (o țară NATO cumpără echipament militar de la un competitor strategic). Nu știm exact în ce termeni se vor încheia discuțiile cu cel mai dotat membru al Alianței la Marea Neagră.  

Militarii NATO la exercitiul Noble Jump 17. Pologonul Cincu

Un alt lucru previzibil este solicitarea României cu privire la abordarea unitară a securității pe tot flancul estic. Țara noastră și-ar dori ca România și Bulgaria să fie tratate pe picior de egalitate cu Polonia și Țările Baltice, acolo unde NATO a înființat patru Grupuri de Luptă, adică peste 4200 de militari gata de luptă. Evident, și aici discuțiile pot fi extinse și poate fi ridicată problema riscurilor imediate. Sunt sau nu mai pronunțate în regiunea Mării Baltice? 

Crearea unui ”spațiu Schengen militar” va fi și el pe agenda probabilă. Acest punct se referă la ridicarea restricțiilor de la frontiere pentru ca trupele NATO să se miște rapid. România are un cuvânt de spus aici. Reprezentanții Guvernului susțin că nu vor discuta despre un ”spațiu Schengen militar” înainte de redeschiderea discuțiilor despre aderarea României la Spațiul Schengen, o temă amânată de mai mulți ani.  

Militari NATO in Romania

Relațiile cu Uniunea Europeană vor ajunge la un alt nivel. NATO așteptată ca UE să nu-i dubleze rolul prin multiplele inițiative lansate în 2017. România a aderat la PESCO, inițiativă comună a Uniunii Europene dedicată domeniului apărări. A fost tranșată problema politică legată de acest organism, dar nu a fost adus în discuție rolul său militar.

 

 

 

One Comment

  1. Nu ar fi de mirare dacă și în România valul extremist va lua amploare… Peste tot în UE actualul sistem al UE începe să fie expirat. Proasta aplicare a fenomenului globalizării va aprinde în oameni acest sentiment extremist.

Lasă un răspuns