Viitorul singurului conflict militar la care România participă activ. VIDEO

O dată la șase luni, România trimite câte 600 de militari pe frontul din Afganistan. Sunt parte a misiunii NATO numită ”Resolute Support”, adică antrenarea și sprijinirea trupelor de securitate afgane. Soldații români sunt pe frontul afgan de un sfert de secol. În 2002, armata americană a solicitat sprijinul țării noastre. Era nevoie de ajutor la Kabul. Guvernul de la București a aprobat imediat trimiterea unui pluton de poliție militară și câțiva ofițeri de stat major, nu erau mult de 50 de oameni. Însă, necesitățile din teren au fost mai mari. Peste câteva luni a fost trimis pe front un batalion de infanterie, peste 400 de militari. După 15 ani, situația de securitate din Afganistan nu este deloc bună. Talibanii continuă să controleze regiuni importante. Alte grupări teroriste fac atentate sângeroase. Acum trei luni, aproape de ambasada Germaniei de la Kabul a avut loc un atac cu mașină capcană care a dus la moartea a peste 100 de oameni. Nu demult, l-am întâlnit la București pe generalul John Nicholson, comandantul trupelor internaționale din Afganistan. Își exprima dorința de a avea mai multe trupe la dispoziție pentru că deschisese un front nou, împotriva ISIS. Președintele SUA( țara cu cea mai mare contribuție financiară, dar și cu trupe) a decis să dea curs acestei solicitări. Vor fi trimise mai multe trupe în Afganistan. La fel vor face și partenerii din NATO, inclusiv România.

Afganistan, război pe mai multe fronturi

NATO și-a încheiat în urmă cu doi ani și jumătate misiunea de luptă din Afganistan. Decizia liderilor țărilor membre, inclusiv SUA, a fost ca prezența militară aliată din această țară să aibă un rol de reconstrucție. Reconstrucția, profesionalizarea, înarmarea și antrenarea forțelor de securitate afgane (armata, politie, servicii de informații). Experții militari au văzut această abordare ca fiind cea mai potrivită și cu efecte pe termenul lung. Scopul final: retragerea definitivă a trupelor NATO din Afganistan și preluarea controlului și securității țării de către armata Afganistanului.

Nu a fost o decizie greșită. Forțele de securitate ale Afganistanului înseamnă astăzi în jur de 300.000 de oameni. Evident, nu toți sunt foarte bine pregătiți, dar majoritatea au fost antrenați de trupele NATO, inclusiv de cele românești.

În acest moment se pune accent pe două zone:

  • dotarea aviației afgane
  • pregătirea trupelor de comando și de forțe speciale ale poliției

În ultimii ani, aviația afgană a început să înlocuiască aparatele de zbor rusești cu unele americane. Guvernul de la Kabul a primit elicoptere MD530 și avioane A29 Super Tucano. Le puteti vedea în clipul de mai jos:

sursa video: NATO Channel

Nu sunt arme sofisticate, dar vitale în războiul de acolo. Forțele terestre nu pot să facă mai nimic fără sprijin aerian. În contextul de acum, greul este dus de aviația americană. În următorii patru ani, NATO plănuiește să dubleze numărul trupelor de comando. Acum sunt 12.000, dar până în 2021 vor fi pregătiți 24 de mii de militari care să facă doar misiuni speciale, dificile. Mai jos puteți urmări antrenamentele lor:

sursa video: NATO Channel

Viitorul războiului din Afganistan

Generalul John Nicholson, comandantul trupelor NATO din Afganistan, spunea la absolvirea unei promoții din cadrul trupelor de comando: ”Lupta împotriva terorismului este cea mai importantă în lumea de astăzi. Costurile unui eșec sunt inimaginabile. Trebuie să câștigăm, nu numai pentru viitorul Afganistanului, ci și pentru întreaga lume. Dacă vom eșua în Afganistan, vom încuraja noi atacuri teroriste în întreaga lume, aici includem țara mea și țările aliaților noștri. Dacă ar fi să nu reușim, s-ar elibera valuri de migrație, însemnând milioane de oameni. Dacă ar fi să nu reușim, ar fi încurajați jihadiștii la nivel global, inclusiv pe cei care sunt deja în țări din întreaga lume. Din păcate, aceste atacuri se întâmplă tot mai des în Europa. Rugăciunile noastre se îndreaptă spre victimele atacului recent din Barcelona. Astfel, Afganistanul nu numai că luptă pentru propriul său viitor. Luptați pentru viitorul omenirii. Și suntem cu voi în această luptă. ”

sursa video: NATO Channel

Discursul său arată angajamentul trupelor internaționale pe frontul afgan. Președintele Donald Trump declara recent că vom vedea schimbări în modul de abordare a situației din teren. ”Trupele vor lupta să câștige”, spunea președintele SUA. Este de așteptat să vedem și mai multe trupe față de cele aflate acum în teren. Statisticile publicate de NATO arată că în misiune sunt 13.559 de militari, dintre care aproape 600 din România.

Orice război este costisitor. Jurnaliștii de la TIME publicau în ediția din 22 mai că SUA au cheltuit peste un trilion de dolari în acest conflict. Era prezentat un raport de putere dintre talibani și guvernul afgan care arata că insurgenții pot să influențeze 40{9eeaab45891d66ac1596fa4f47854da602f20d436b51200b35da90fecc6de246} din populația țării. Un procent nu tocmai fericit după aproape 16 ani de prezență americană acolo.

Nu trebuie uitată consolidarea statului afgan, a guvernului și instituțiilor sale. Potrivit unui raport Transparency International, Afganistanul este una dintre cele mai corupte țări din lume. În interviul pe care mi l-a acordat, generalul John Nicholson a vorbit și despre acest subiect. El spunea că: ”Anul acestea au fost arestați şi trimiși în judecată mai multi oficiali de rang înalt, printre care şi importanți ofițeri din cadrul Armatei şi Poliției. Lupta împotriva corupției este foarte importantă.”

Așadar, lucrurile sunt într-o continuă schimbare în Afganistan, singurul conflict la care România participă cu trupe. Eu spun că trebuie să urmărim cu interes cum se va schimba situația după adoptarea strategiei Trump în Afganistan. Noua strategie implică mai mult India. Cum va reacționa Pakistanul?

Lasă un răspuns