Înzestrarea armatei. Momentul adevărului trist.

Vedem cu toții zilele acestea exerciții militare de amploare la care participă mii de militari, zeci de mii chiar. Din toate discursurile oficiale reiese ideea că trebuie să fim pregătiți în fața oricărei agresiuni, că vremurile s-au schimbat, pericolele pot să apară în orice moment. Mai aflăm că armatele din NATO colaborează din ce în ce mai bine. Observăm și demonstrațiile de forță din poligoane, lansări de rachete din avioane de luptă, trageri cu artileria și alte chestii sofisticate. Sună bine, nu?  Propun să analizăm lucrurile mai în profunzime. Voi construi argumentația mea pe baza discuțiilor cu mai mulți militari, dar și pe experiențele din poligoane. La final, mă voi referi și la posibila cumpărare a sistemelor Patriot și la alte oferte de pe piața(echipamente militare care ne pot apăra în situația unui atac aerian sau balistic). 

Ce se întâmplă în unitățile militare 

Pentru a înțelege care este nivelul la care se află Armata României cred că ar trebui să ne uităm către unitățile militare. Publicul larg, pe timp de pace și fără calamități naturale, uită uneori de existența acestora în orașele lor.  În ultimii 27 de ani, aceste unități au primit bani pentru a plăti iluminatul și căldura pe timp de iarnă. Rare au fost cazurile în care s-au investit bani în modernizarea clădirilor, a bazelor de antrenament din incinta lor sau a locurilor de cazare pentru militari. Vă puteți imagina că ați merge la serviciu în același birou timp de 27 de ani, fără ca cineva să facă vreo îmbunătățire. Sigur. Românul e gospodar! Mulți comandați au folosit banii de acasă pentru zugrăveli și alte mici renovări. Asta e cea mai mică problemă, dar e mai ușor de înțeles. Același lucru s-a întâmplat și cu tehnica militară intrată în uz acum mai mult de 4 decenii. Eforturi supraomenești pentru întreținerea ei. De aici vine și lipsa de motivație a multor militari care au demisionat din armată și au plecat să lucreze în alte domenii și în alte țări.   

Există situații în care ofițeri de rang înalt care au făcut pregătirea pe anumite echipamente militare, aflați acum la pensie, să-i vadă pe tinerii locotenenți folosind exact aceleași rachete, obuziere etc. Subfinanțarea armatei chiar este o problemă de siguranță națională. 

Foto: MApN

Există și lucruri foarte bune. Cred că deja sunt peste 50 de mii de militari care au trecut cel puțin o dată printr-un teatru de operații (zona de război/conflict) și care s-au întors total schimbați acasă. Mă refer stric la partea profesională.  Despre psihic vom vorbi într-un alt episod. De ce spun schimbați. Începând cu anii 2000, atunci când România a intrat în alături de Statele Unite și NATO în războiul din Afganistan, a fost primul șoc pentru militarii români. Au ajuns în deșert cu vehicule blindate (TAB-uri) total neadecvate pentru condițiile de acolo, mai ales cele meteo.  Vara corpul uman nu putea suporta temperatura din ele, probabil că se apropia de cea de fierbere.  Uniformele militarilor erau și ele din alt film. Verzi, camuflaj de pădure,nu de deșert. S-a trecut și peste asta, în timp s-au schimbat uniformele, a fost montat aer condiționat în TAB și așa mai departe. Dar nu asta e ideea principală. Românii au putut să vadă nivelul de pregătire al militarilor din state dezvoltate. M-aș referi la americani, britanici și italieni. Aveau tehnică de generație nouă, la echipamentele nostre se uitau ca la piese de muzeu. (Au fost și momente în care TAB-urile românești au salvat situația). Militarii români au lucrat în stil NATO, au învățat limba engleză, au făcut schimb de tactici și continuă să facă asta și acum. Un mare câștig pentru armată. Vreau să subliniez că oameni pregătiți sunt, dar au nevoie și de echipamente bune pe care să lucreze.

Acum avem bani. Facem ceva cu ei? 

Armata are anul acesta cel mai mare buget de după revoluție dacă ne raportăm la Produsul Intern Brut(PIB) actual.  Suma alocată se apropie de aproape 4 miliarde de $, 2{9eeaab45891d66ac1596fa4f47854da602f20d436b51200b35da90fecc6de246} din PIB. Din punctul meu de vedere, nu ar trebui să facem asta forțat pentru a ne respecta angajamentele luate la NATO, ci ar trebui să ne gândim la capacitatea de reacție în situația unui conflict real. Suntem în NATO, dar există un timp de 48, 72 de ore sau chiar mai mare în care trebuie să ne descurcăm siguri.(O turmă de oi nu ne poate salva mereu 🙂 ). Parlamentul a aprobat cheltuirea banilor pentru opt programe de investiții: transportor blindat pentru trupe, vehicule de teren blindate și neblindate, avioane de luptă, sisteme de rachete sol-aer cu bătaie mare , vânătorul de mine și corveta multifuncțională. Nu sună rău. Eu cred că sunt chiar bine alese aceste programe. Un mic detaliu ! Suntem în luna iulie și nu a fost semnat niciun contract. Știu că printre militari sunt motive de îngrijorare că acești bani se vor putea pierde. Guvernul dă asigurări că nu se va întâmpla asta și că se vor urgenta procedurile. Este și o solicitare făcută de președintele Klaus Johannis. Vom vedea…

Despre sistemul Patriot și oferta MBDA

Sistemul Patriot
Sistemul Patriot

Nu am să intru în detalii tehnice în acest articol. Am să mă refer la câteva lucruri simple, ușor de înțeles. Am spus mai sus că printre programele prioritate de investiții se află și dotarea armatei cu sisteme de rachete sol-aer cu bătaie mare. În aprilie, a fost făcută publică informația că România a trimis către Statele Unite o solicitare de informații legată de posibila cumpărare a sistemului Patriot.  Americanii s-au conformat și ne-au răspuns în mai puțin de patru luni. Tehnologia Patriot nu se vinde foarte ușor. Sunt doar 13 țări care au în dotare acest sistem. Printr-un comunicat, transparent, o direcție a Pentagonului care se ocupă de relațiile externe anunță că avem OK-ul pentru a le cumpăra. 7 sisteme pentru 3,9 miliarde de dolari. Mai este nevoie si de o aprobare din parte Congresului. Sunt anunțate chiar și firmele care se vor ocupa de producție: Raytheon Corporation in Andover, Massachusetts si Lockheed-Martin in Dallas, Texas. 

Sistemul SAMP/T

Pentru acest program se luptă și europenii de la MBDA, unul dintre cei mai mari producători de rachete din lume. Aceștia spun că au o alternativă la Patriot. Este vorba despre sistemele SAMP/T care funcționează cu rachete aster Aster. Nu am încă detalii legate de costurile acestui sistem. Voi reveni cu articol comparativ despre cele două sisteme de rachete. 

Zilele acestea am stat de vorbă cu mai mulți ofițeri și mi-au spus că stăm prost la capitolul apărare antiaeriană. În situația unui atac aerian sau balistic sunt zone vulnerabile pe care nu le putem apăra așa cum ar trebui. Folosim rachete vechi de aproape 40 de ani, greu de mutat și mult mai greu de întreținut.

E clar că avem o înzestrare precară a armatei. Bani sunt, dar trebuie cheltuiți cu cap. Perioada cârpelilor a apus. (Chinezii au teleportat un foton pe orbită)

 

 

 

Lasă un răspuns