Noua politică de apărare a Uniunii Europene. Fond de 5,5 miliarde de euro

Apărare și securitate europeană, armata europeană … sunt teme despre care se tot discută în ultima perioadă mai pe la toate întâlnirile importante de la Bruxelles. Sunt și pe agenda Consiliului European care are loc zilele acestea.  Am amintit mai sus de armata europeană.  Sunt multe zvonuri despre înființarea ei , dar se pare că nimeni nu vrea să facă o structură militară paralelă cu NATO. Vă propun să ne uităm în documentele oficiale publicate până acum.  Sunt destul de multe și am descoperit lucruri interesante.

 Apărarea UE, în dezbatere 

Pe 7 iunie, Comisia Europeană a dat publicității un document de reflecție privind viitorul Apărării Europene, chiar asta e titlul documentului(cam pompos).  De fapt, este vorba despre o analiză, zic eu realistă, asupra politicilor de apărare din Europa. Până să ajungem la probelemele descoperite și asumate de Comisia Europeană, m-aș opri asupra unui sondaj Eurobarometru care se regăsește în acest raport. A fost pusă întrebarea: Suntem de acord cu o politică de securitate și apărare comună între statele membre? Din 2002 și până în 2017 opinia celor chestionați a rămas constantă. Între 60{9eeaab45891d66ac1596fa4f47854da602f20d436b51200b35da90fecc6de246} și 70{9eeaab45891d66ac1596fa4f47854da602f20d436b51200b35da90fecc6de246}  au spus că este necesară o astfel de politică. Oficialii europeni spun că acum este momentul.

Potrivit aceluiași document, printre urgente se află imigrația și terorismul, două fenomene care afectează securitatea europeană. Și în zona de apărare sunt multe dificultați. Dacă aruncăm o privire rapidă pe cifre vedem următoarele(ne ajutăm și de graficul alăturat):

Sursa: Comisia Europeană

1.Uniunea Europeană a alocat anul trecut 227 miliarde de euro pentru apărare. Mai puțin de jumătate din suma alocată de Statele Unite ale Americii care a fost de 545 de miliarde de euro.

2. Studiu arată că sumele sunt cheltuite prost. Uniunea Europeană are în acest moment 178 de modele de tancuri și vehicule blindate. În Statele Unite sunt doar 30. Discrepanță mare este și în zona navală unde UE are 29 de modele de fregate și distrugătoare, iar SUA au 4. La fel și în aviație: 29 de modele de avioane de luptă în UE, doar 6 în SUA.

Ce spun aceste date? UE cheltuie foarte mulți bani cu întreținerea tehnicii de luptă și stagnează când vine vorba despre inovație pentru că fiecare țară decide să cumpere alte produse. Nu este dezvoltat un sigur program, dar care sa dea rezultate foarte bune.  Raportul comisiei spune că asta ar trebui să se schimbe urgent dacă se dorește o politică de apărare comună.

Fond comun pentru apărare de 5,5 miliarde de euro

În acest context, Comisia Europeană a lansat un fond comun care își propune să finanțeze proiecte din domeniile cercetării, dezvoltării și achizițiilor. Planul a fost gândit până în 2020. În următorii trei ani, cercetarea în domeniul apărării va avea un buget de 500 de milioane de euro. Pentru dezvoltare și achiziții, UE își propune să cheltuie 5 miliarde de euro/an, dar după 2020.  Acest fond ar putea ajuta și la dezvoltarea industriei de apărare, inclusiv a celei din Romania. Banii pot fi accesați în baza unor proiecte depuse, în asociere, de mai multe țări. În domeniul cercetării vor fi prioritare proiectele pentru sisteme fără pilot din mediul naval și cel pentru soldați.

Apărarea Europeană și NATO

SURSA: EEAS/operation SOPHIA

Relația dintre NATO și UE s-a consolidat după un acord semnat anul trecut la summitul de la Varșovia. Cele două părți s-au angajat să colaboreze mai mult pentru a combate amenințările hibride și să se sprijine reciproc în misiunile din Marea Mediterană, misiuni care au avut ca obiect limitarea efectelor tragice ale crizei refugiaților. Zilele trecute UE a făcut un raport despre stadiul acestor proiecte comune, iar rezultatele au fost pozitive. Documentele aprobate până acum nu arată că Uniunea Europeană și-ar dori să dubleze rolul NATO. Totuși,  e important să punctăm că UE se gândește la misiunile militare la care ar putea participa independent și mult mai organizat. Sunt și acum misiuni de asistență în Africa Centrală, Somalia și Mali. Pe 8 iulie, Consiliul a aprobat ( iar o sa folosesc un termen pompos) o structură de planificare și conducere. Ea va funcționa în cadrul Statului-Major al Uniunii Europene. Din documentele publicate înțeleg că nu se vor pregăti misiuni de luptă, specifice NATO, ci noua structura va prelua comanda misiunilor din țările pe care le-am amintit mai sus. La început acolo vor lucra 25 de ofițeri.

Discuțiile legate de apărare și securitate vor continua și zilele acestea la Consiliul European unde participă și președintele României.

 

 

Lasă un răspuns