Cât de eficientă este Forța de Reacție Rapidă a NATO (VJTF). GALERIE FOTO

S-au pus foarte multe semne de întrebare legate de capacitatea trupelor NATO de a se deplasa rapid în situația izbucnirii unui conflict. Răspunsul la această întrebare este fundamental pentru funcționarea Alianței Nord-Atlantice și are implicații directe asupra Articolului 5 din tratatul NATO: Toți pentru unu’ și unu’ pentru toți.  În 2014, acest subiect a ajuns în centrul atenției. A fost momentul în care Rusia a anexat peninsula Crimeea,  o operațiune desfășurată la câteva sute de kilometri de granițele NATO.  Zilele acestea, NATO a testat din nou viteza de reacție a trupelor de intervenție rapidă(VJTF). Mai clar, este vorba despre o unitate de elită format din 5000 de militari. Am scris mai multe despre asta AICI.  Aceste trupe se află acum sub comanda Marii Britanii. În 2017, testul de foc s-a dat în România, în poligonul de la Cincu. Oficialii militari spun că exercițiul, botezat Noble Jump, a  fost un succes. Generalul Ian Cave, comandantul trupelor, anunță că militarii au ajuns în România, cu tot cu echipamente, în șase zile, lucru care îl mulțumește. 

SCOPUL FORȚEI DE REACȚIE RAPIDĂ

Decizia de a trimite Forța de Reacție Rapidă îi aparține comandantului suprem aliat (SACEUR), astăzi această poziție este ocupată de generalul Curtis Scaparrotti. Sunt mai multe scenarii luate în calcul pentru o astfel de intervenție. Există posibilitatea ca trupele să fie trimise chiar și pentru a ajuta la limitarea efectelor unei catastrofe naturale, dar cel mai mult se vorbește despre intervenția în situația unor tensiuni militare.  De altfel, scenariul exercițiului Noble Jump asta a avut în vedere. Escaladarea unor tensiuni la granița estică a NATO, aproape de România.

gen. Ian Cave, directorul exercițiului Noble Jump Copyright © 2017 by Global Defense News

Generalul Cave spune că din momentul alertării trupelor a fost nevoie de șase zile pentru ca ele să ajungă la destinație. E mult, e puțin? Sunt sigur că generalii și-ar dori ca acest timp să fie mult mai scurt.  Militarii din Marea Britanie, Germania, Olanda, Spania, Portugalia, Norvegia și Albania au ajuns la Cincu pe mai multe căi. Potrivit unor oficiali militari NATO, cel mai mult a durat transportul echipamentelor pe apă. Nu a fost ușor nici transportul pe cale rutieră. Infrastructura este diferită în fiecare țară, iar în România situația deja este cunoscută: puține autostrăzi, drumuri aglomerate și înguste. Evident, cel mai eficient și rapid a fost aducerea lor pe calea aerului. Noble Jump a testat și asta. În această mutare de trupe și echipamente, un rol important l-au jucat cele două Unități NATO de Integrare a Forțelor din România și Bulgaria (NFIU), sunt mici comandamente care se ocupă de toate problemele logistice. Au fost înființate în 2014, la summitul NATO din Țara Galilor.

Noble Jump a fost un test și pentru Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est, cu sediul la București. Se pare că a fost un examen trecut pentru că nu au fost înregistrate întârzieri și incidente pe timpul deplasării trupelor spre Cincu.

Copyright © 2017 by Global Defense News

MOBILIZAREA DE LA CINCU

Provocările logistice au fost evidente. Chiar dacă a fost doar un exercițiu, la Cincu lucrurile au fost luate în serios. Militarii din cele șapte țări venite la noi și-au instalat tabere și au dormit în corturi.  Am remarcat investițiile făcute acolo. Am observat că în mijlocul poligonului a fost construită o cantină modernă unde soldații au putut să mănânce civilizat. Cincu se pregătește acum pentru un alt test, mult mai greu. Armata americană din Europa (USArmy Europe) organizează la noi cel mai mare exercițiu de anul acesta, Saber Guardian. Sunt implicați 25.000 de militari din 22 de țări aliate și partenere.

 

 

Această prezentare necesită JavaScript.

 


Copyright © 2017 by Global Defense News

All rights reserved. No part of this publication may be reproduced, distributed, or transmitted in any form or by any means, including photocopying, recording, or other electronic or mechanical methods, without the prior written permission of the publisher, except in the case of brief quotations embodied in critical reviews and certain other noncommercial uses permitted by copyright law.

 

Lasă un răspuns