România vrea în Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite

România şi-a lansat oficial candidatura pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite. Evenimentul a avut loc la New York, acolo unde se află cartierul general al ONU.  România speră că va câştiga o vizibilitate mai mare pe plan internaţional dacă în perioada 2020-2021 va reuşi să ocupe un scaun la masa Consiliului de Securitate, cel mai important for al Organizaţiei Naţiunilor Unite. Pentru a atinge acest obiectiv, ţara noastră trebuie să obţină la alegerile care vor fi organizate în 2019 majoritatea voturilor celor 192 de state membre.  

Luptă strânsă

România nu este singura ţară care vrea să ocupe un loc în Consiliul de Securitate. Estonia se luptă şi ea pentru aceeaşi poziţie şi ar putea să aibă un uşor avantaj  pentru că nu a mai ocupat niciodată o asemenea poziţie. Pentru ţara noastră ar fi cel de-al cincilea mandat(vezi graficul alăturat ). Ministerul Afacerilor Externe este cel care coordonează acestă campanie. Strategia stabilită de diplomaţii români se va concentra pe experienţa pe care ţara noastră a obţinut-o prin participarea la misiunile internaţionale ale ONU. Peste 10.000 de militari români au fost  în misiuni ONU de menţinere a păcii sau umanitare în Afganistan, Cipru, Mali sau Haiti. O parte dintre aceste angajamente continuă şi astăzi. Justiţia este un alt domeniu care va fi folosit în această campanie. Concret, autorităţile de la Bucureşti au iniţiat alături de Spania proiectul Curţii Internaţionale împotriva Terorismului, o instanţă care să pedepsească aspru crimele comise de fundamentalişti. În acelaşi timp, sunt propuse şi programe pentru combaterea extremismului şi a radicalizării, fenomene care pot duce la tragedii precum cele petrecute recent în Marea Britanie sau Germania.

Pentru că trebuie obţinut şi votul ţărilor sărace, în curs de dezvoltare, stategia Ministerului de Externe  are şi o componentă de asistenţă pentru acele state unde sunt crize umanitare. România a avut anul trecut un buget de 200 de milioane de dolari , bani care au mers către agenţiile ONU specializate în a acorda asistenţă pentru dezvoltare. 

Nu este uşor ca acest mesaj să ajungă în toate ţările care au aderat la Convenţia Naţiunilor Unite. Este un test pentru diplomaţii care lucrează în ambasadele din toată lumea, dar şi pentru cei de la Reprezentanţa Permanentă de la New York. Câştigarea acestor alegeri , care la prima vedere nu ar reprezenta mare lucru, poate să-i permită României să-şi spună punctul de vedere în toate problemele majore de securitate din lume. Siria, Corea de Nord sunt subiecte de discuţie la mai toate reuniunile Consiliului de Securitate. Mai jos am să postez şedinţa care a avut loc imediat după ce SUA a decis să lanseze rachete asupra unei baze aeriene din Siria. A fost un raspuns la atacul chimic asupra civililor şi imputat regimului Assad.

Ce este Consiliul de Securitate al ONU?

A fost înfiinţat imediat după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial. Prima şedinţă a Consiliului de Securitate ONU a avut loc la Londra, în 17 ianurie 1946.  Din acest organism fac parte 5 membri permanenţi (Statele Unite ale Americii, Federaţia Rusă, China, Franţa şi Marea Britanie). Sunt puteri nucleare şi au drept de veto asupra tuturor deciziilor luate. Din consiliu mai fac parte şi zece membri nepermanenţi care sunt aleşi pentru un mandat de doi ani. Trebuie să provină din regiuni diferite ale globului. Pentru un astfel de loc se bate România la alegerile din 2019. Consiliul de Securitate al ONU poate să ia decizii privind protecţia populaţiei civile şi să autorizeze operaţiuni militare împotriva agresorilor.

În ultima perioadă Consiliul de Securitate nu a fost pus într-o lumină bună. A eşuat în a rezolva problema războiului civil din Siria, desi  a adoptat mai multe rezoluţii în acest sens. Rusia şi-a exercitat de fiecare dată dreptul de veto pe acest subiect.

Lasă un răspuns