Pentagonul creşte bugetul pentru securitatea Europei. GALERIE FOTO

Pentagonul a propus ca bugetul pentru operaţiunile militare din Europa să crească.  Anul acesta armata americană a investit 3,4 miliarde de dolari în European Reassurance Initiative (ERI), iar pentru anul următor suma propusă de Departamentul American al Apărării este de 4,7 miliarde de dolari. O  sumă consistentă care se va traduce în creşterea numărului de trupe şi de echipamente pe care americanii le vor trimite în mai multe ţări europene, inclusiv în România.   

Ce este European Reassurance Initiative (ERI)? 

Cred că pentru a înţelege ce reprezintă aceste  sume cu multe zerouri este important să ştim în ce constă angajamentul luat de administraţia Obama faţă de Europa şi continuat acum de administraţia Trump. Iniţiativa de Reasigurare Europenă, traducerea în limba română a ERI, a fost decisă în iunie 2014 de preşedintele Barack Obama, în timpul unei vizite în Polonia, la Varşovia. Se întâmpla la scurt timp după anexarea ilegală a Crimeei şi debutul ostilităţilor din estul Ucrainei. A fost un semnal major că SUA va continua să-i sprijine pe aliaţii europeni de pe flancul estic al NATO. Bugetul alocat acestei misiuni a  început de la 750 de milioane de dolari în 2016, urmând ca în 2017 să înregistreze un salt spectaculos, peste 3,4 miliarde de dolari. Cu aceste sume a fost finanţată o mobilizare fără precendent a americanilor în Europa.  A fost luată decizia ca o brigadă mecanizată din Colorado să fie mutată în Europa pentru o perioadă de nouă luni. Aproape 4000 de militari cu 90 de tancuri Abrams M1, 18 unităţi de artilerie Paladins,  419 HMMWV-uri, 144 de vehicule blindate Bradley şi alte 1000 de maşini de tractare şi mentenanţă au traversat oceanul.  Operaţiunea a fost numită Atlantic Resolve.

Sursa: http://www.eur.army.mil

Am avut ocazia ca anul trecut să merg în Statele Unite şi să relatez apoi despre sosirea în Europa a aceastei brigăzi. O parte din ea staţionează acum în România, la baza de la Mihail Kogălniceanu. Numai în acest an, armata SUA a estimat că 18 mii de militari se vor antrena alături de 45 de mii de soldaţi din alte ţări NATO în peste 30 de exerciţii, toate finanţate şi din bugetul ERI.  Tot din aceste fonduri a fost trimisă în Europa şi o brigadă de aviaţie cu 1800 de militari şi 85 de elicoptere Chinook, Blackhawk şi  Apache. Important de spus. Brigada mecanizată americană nu se află doar în România, ci şi în ţările colorate cu galben pe harta alăturată.  Acest proiect nu se va termina peste nouă luni. Trupele staţionează pe bază rotaţională. (Sunt înlocuite o dată la nouă luni)

Prin bugetul mai mare din 2018, americanii arată că doresc să-şi menţină prezenţa în Europa, să crească numărul de trupe şi de exerciţii. La noi în ţară vor fi investite 6 milioane de dolari pentru moderniarea bazelor aeriene de la Mihai Kogălniceanu şi Câmpia Turzii.  

Semnalul politic este important, mai ales după vizita preşedintelui american Donald Trump în Europa şi discursul său critic la adresa aliaţilor din NATO care nu alocă încă 2{9eeaab45891d66ac1596fa4f47854da602f20d436b51200b35da90fecc6de246} din PIB pentru apărare.  Bugetul detaliat îl puteţi consulata AICI.

GALERIE FOTO: Imagini din timpul pregătirilor pentru Atlantic Resolve 2017. Fotografiile le-am facut în SUA şi Polonia.

Această prezentare necesită JavaScript.

Lasă un răspuns