FORŢA DE REACŢIE RAPIDĂ A NATO ESTE TRIMISĂ ÎN ROMÂNIA

Zilele trecute, peste 2000 de militari din garnizoane aflate în şapte ţări NATO (Marea Britanie, Germania, Olanda, Spania, Polonia, Norvegia și Albania ) au primit alarma de mobilizare. Trebuie să se mute cât mai repede în România cu tot cu echipamente. Este vorba despre un exerciţiu militar (Noble Jump ) de amploare prin care Alianţa vrea să afle cat de eficientă este Forţa de Reacţie Rapidă a NATO, primii soldaţi care vor fi trimişi pe front în situaţia unui conflict. NATO a numit acest concept Very High Readiness Joint Task Force (VJTF).


 S-a discutat mult despre asta, mai ales după ce Rusia a anexat Crimeea. Strategii militari NATO au fost obligați să găsească o variantă prin care trupele să fie mobilizate rapid în caz de nevoie. O prezentare detaliată o puteți vedea AICI.

Sursa: SHAPE, 2015

Potrivit scenariului, trupele trebuie să fie gata de acţiune în poligonul de la Cincu, judeţul Braşov. Majoritatea militarilor vor ajunge la noi pe calea aerului, vor fi paraşutaţi în zona poligonului. Pe şosele vor ajunge vechiculele de luptă blindate. În cadrul exerciţiului este programată şi o debarcare de trupe în Grecia. Comandamentul Multinaţional de Divizie Sud-Est de la București este responsabil de mobilizare.

Sursa: SHAPE, 2015

În 2017 Forţa de Reacţie Rapidă a NATO este coordonată din Italia, de la Napoli, acolo unde se află un Comandament al Forţelor Întrunite condus de o femeie, amiralul american Michelle Howard .

 

One Comment

  1. Pingback: Cât de eficiență este Forța de Reacție Rapidă a NATO (VJTF). GALERIE FOTO – GLOBAL DEFENSE

Lasă un răspuns